5 februar 2018

Brand Asset Valuator

Mærvareværktøjet Brand Asset Valuator måler et brands vitalitet og styrke på markedet. Værktøjet er ejet af Bates Young & Rubicam.

Hvad kan vi læse ud af BAV-grafen?

– Der er flere interessante pointer i BAV-anaylsen (Brand Asset Valuator), siger Søren Svarre, manden der i 23 år har arbejdet med Y&R-værktøjet, hvilket i Danmark sker i Bates-regi.

– Se Mobile Pays bevægelse, der indledte med en betydelig mærke vitalitet, og som i løbet af tre år har bevaret vitaliteten, men som også er vokset markant på mærkets styrke. Sammenligner man med Swipp, der ramte markedet et år efter Mobile Pay, ser vi en udvikling, der begrunder, at Swipp afvikles.

Vi har ikke tegnet Dankortet ind i BAV-koordinaterne, men gjorde vi det, ville betalingskortet forsvinde nedad i systemet.

– Det triste, set med danske øjne, er, at vort hæderkronede brand, Post Danmark, først mister vitalitet, og dernæst mærkets styrke. Her er altså endnu en advarselslampe, der tændes via BAV-indsigt, længe før debatten i medierne går amok.

– Endelig kan vi se iTunes og Spotify, der tidligt opnåede en fornem mærke vitalitet, men er endt med at tabe denne vitalitet på gulvet. Hvorfor? Fordi de to tjenester blot er varelagre for musik, mens Netflix, fordi mediehuset selv producerer indhold, nærmest ikke kan score højere på vitalitet og styrke.

– Så BAV er altså et redskab, man kan bruge til at læse markedet – og sætte ind i tide – hvis man ellers har været i tvivl om det, slutter Søren Svarre.

Faktaboks
• Opbygning af et stærkt brand sker over fire byggesten i BAV: Særpræg, Relevans, Anseelse og Dominans.
• Stærke brands udspringer af evnen til at være særprægede på en relevant måde.
Særpræg og Relevans udgør tilsammen MærkeVitalitet, som er et mål for brandets vækstpotentiale og potentielt også disruptionevne.
• Med tiden opbygges Anseelse og Dominans, som tilsammen danner MærkeStyrken, hvilket fortæller i, hvor høj grad brandet er kommercielt indarbejdet i sit marked.
• Score på de fire byggesten samt Vitalitet og Styrke har afgørende betydning for de økonomiske nøgletal, som et givent brand præsterer.

 

DOWNLOAD: Bates Young & Rubicam BrandAsset® Valuator (BAV)

Tilbage til toppen